10/12/2010

Älgfärsbullar med vitlöksmos och kantarellsås

Tisdagens middag blev en höjdare. Tänk vad lite älgfärs kan piffa upp vardagen och för att inte tala om kantarellerna. I vanliga fall anser jag tisdagar vara den värsta dagen på hela veckan, men när man lyckas med något sånt här så får det nog räknas som ett undantag.

4 portioner

Älgfärsbullar
500g älgfärs
200g fläskfärs
2-3 scharlottenlökar
1 kokt potatis, medelstor
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk kalvfond
½ dl vatten
1 ägg
2 msk gärdde
1 msk ströbröd

Blanda älgfärs och fläskfärs noga. Hacka löken och pressa potatisen. Blanda alla ingridienser noggrannt i en bunke. Rulla till bollar i valfri storlek. Stek bollarna på medelvärme tills de fått fin färg.

Vitlöksmos
8 potatisar
1 dl mjölk
smör
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skala, dela och koka potatisen. Mosa den kokade potatisen tillsammans med mjölk och smör. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Kantarellsås
200g kantareller
smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
1,5 tsk kalvfond
salt och peppar

Klipp eller hacka kantarellerna i mindre bitar, fräs med smör och vetemjöl i en kastrull. Häll på grädde och kalvfond. Låta koka upp och krydda sedan med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar