10/25/2010

Äpplekaka med inbyggd vaniljkräm

Namnet säger väl allt. Detta måste ni bara  prova!
 
 Lätt att göra och defenitivt lätt att äta. Receptet hittade jag hos Sockerblomman.

Deg
175 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Blanda alla ingredienser i en matberedare. Kör till en deg. Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanten en bit. Ställ formen och resten av degen i kylen.

Vaniljkräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den ska inte koka. Låt krämen svalna innan du tillsätt vaniljsocker.

Fyllning
ca 5 äpplen
ev kanel

Bred ut vaniljkrämen på botten av formen. Skala och kärna ut äpplena, skär i klyftor och lägg dem på vaniljkrämen. Strö ev  lite kanel över äpplena. Rulla ut resten av degen till längder och lägg dem som ett galler över äppleklyftorna.
 
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.


2 kommentarer:

  1. Det här lät ju jättespännade och supergott, måste nog provas någon dag! Kul med dina "Reaktioner" på recepten förresten, önskar att jag också kunde ha såna =)

    //Emma

    SvaraRadera