10/04/2010

Kanelbullensdag

Idag är det kanelbullens dag och det finns inga som helt ursäkter för att inte äta en härligt hembakad kanelbulle. Receptet nedan är ett viktväktar recept som jag tycker är toppen. Jag vet inte hur ni känner men visst känns det lite bättre om man äter "nyttiga" bullar =D


Deg
50g smör/margarin
1 dl lätt kesella
5 dl mjölk
50g jäst
4 krm salt
0,5 dl vit baksirap
1,4 l vetemjöl
Fyllning
Smör/margarin
Strösocker
Kanel
Garnering
1 ägg
Pärlsocker
Smält smöret, blanda i kesella och mjölk och värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Blanda i de torra ingridienserna och knåda till en smidig deg (10 min för hand, 5 min i maskin) Låt sedan degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Kvala ut degen till en rektangel. Bred på önskad mängd smör, strösocker och kanel. Rulla ihop till en tät rulle och skär sedan i 2-3 cm breda skivor. Lägg bullarna i pappersformar elle rpå en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa, övertäckta, i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över önskad mängd pärlsocker. (ev. även flagad mandel) Grädda bullarna i ca. 8 minuter, eller tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar